EL virtual
16 august 2016
Privat chef- evenimente
31 august 2016

Despre gluten

Auzim tot mai des cât de sănătoasă e dieta fără gluten, pe rafturile magazinelor găsim tot mai multe produse dedicate, nutriţioniştii o recomandă, vedetele o urmează. Se pare că excluderea glutenului din alimentaţie este noua modă a societăţii noastre. Totuşi, un sâmbure de adevăr există.

Ce este glutenul?

Este o proteină ce se găseşte în mod natural în grâu, secară sau orz şi e introdusă în compoziţia medicamentelor şi a numeroaselor produse alimentare procesate, nu doar în cele de panificaţie. Nu doar făinoasele conţin gluten, ci şi berea, sosul de soia, muştarul şi anumite cosmetice.

Cui îi este dăunător?

Faptul că rafturile magazinelor naturiste sunt pline cu produse fără gluten nu reprezintă o speculaţie pur comercială, susţine Marilena Oprişanu, nutriţionist şi chef dietetician, fostă participantă MasterChef. “Din experienţa mea, pot să vă spun cu certitudine că tot mai multe persoane prezintă dificultăţi în metabolizarea glutenului. Asta nu înseamnă o boală celiacă neapărat, însă enzimele digestive responsabile pentru metabolizarea glutenului sunt pur şi simplu  „retardate”, iar disconfortul dat de acest impediment se manifestă  prin balonări, senzaţie de prea plin, depuneri de grăsime, oboseală după masă.

De ce bunicii noştri nu aveau această problemă?

citeste mai mult pe    http://www.click.ro/…/dieta-fara-gluten-un-moft-sau-o-neces…

2 Comments

 1. Mariana spune:

  Buna ziua. De 10 zile, de cand am auzit de dvs, nu contenesc sa ma uit pe retetele si articolele dvs, admirandu-va profund.
  M-ar interesa sa aflu daca organizati vreun curs de gatit sanatos deoarece as vrea sa particip.
  Va multumesc!

  • molcutz_culinar spune:

   Buna ziua

   Va multumesc pentru mesaj si interesul pentru activitatea mea. Va tin la curent cand organizez urmatorul eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *