EL virtual
16 august 2016
Privat chef- evenimente
31 august 2016

Despre gluten

Auzim tot mai des cât de sănătoasă e dieta fără gluten, pe rafturile magazinelor găsim tot mai multe produse dedicate, nutriţioniştii o recomandă, vedetele o urmează. Se pare că excluderea glutenului din alimentaţie este noua modă a societăţii noastre. Totuşi, un sâmbure de adevăr există.

Ce este glutenul?

Este o proteină ce se găseşte în mod natural în grâu, secară sau orz şi e introdusă în compoziţia medicamentelor şi a numeroaselor produse alimentare procesate, nu doar în cele de panificaţie. Nu doar făinoasele conţin gluten, ci şi berea, sosul de soia, muştarul şi anumite cosmetice.

Cui îi este dăunător?

Faptul că rafturile magazinelor naturiste sunt pline cu produse fără gluten nu reprezintă o speculaţie pur comercială, susţine Marilena Oprişanu, nutriţionist şi chef dietetician, fostă participantă MasterChef. “Din experienţa mea, pot să vă spun cu certitudine că tot mai multe persoane prezintă dificultăţi în metabolizarea glutenului. Asta nu înseamnă o boală celiacă neapărat, însă enzimele digestive responsabile pentru metabolizarea glutenului sunt pur şi simplu  „retardate”, iar disconfortul dat de acest impediment se manifestă  prin balonări, senzaţie de prea plin, depuneri de grăsime, oboseală după masă.

De ce bunicii noştri nu aveau această problemă?

citeste mai mult pe    http://www.click.ro/…/dieta-fara-gluten-un-moft-sau-o-neces…

Comments are closed.