Indrumar de consum al fructelor
21 noiembrie 2015
Pachetele de legume si orez picant
1 decembrie 2015

O repriza in ringul vietii

In ringul vieții luptam si suntem puși în diferite situații care ne încearcă și ne maturizează spiritual. Omul a fost înzestrat de la mama natură atât cu calități, cât și cu defecte. Fiecare dintre noi suntem unici în bucățica noastră de gândire, simțire și voință. Ne bazăm pe instinct și facem alegeri. Avem opinii. Gândim diferit. Suntem diferiți. Eu una, sunt o curioasă cu atestat: îmi place la nebunie să aflu, să descopăr apoi să consemnez pe hârtie orice lucru care m-a impresionat. Și din fericire, au fost multe situații din care am avut câte ceva de învățat.

Acum două veri am rămas câteva nopți în Predeal, la o prietenă bună, fostă vecină de bloc: femeia care odinioară era energizantul grupului de prieteni, chipul zâmbitor și atitudinea pozitivă ce ne unea pe toți. Era genul de persoană care vedea doar partea plină a paharului, omul care nu-și făcea griji sau planuri de viitor. Acum Adela nu numai că era căsătorită, dar avea și un copil: o splendoare de fată aflată la vârsta pubertății, o adolescentă frumoasă și… rebelă.

Cele cinci zile petrecute în casa amicei mele au fost de ajuns ca să-nțeleg cât de greu este să fii mamă și ce responsabilitate poartă-n cârcă orice femeie oarecum neinițiată pusă în fața faptului împlinit. Un copil înseamnă o decizie. Un copil înseamnă sacrificiu și muncă, voință și determinare. Un copil devenit adolescent înseamnă toate acestea, înzecit. Un adolescent înseamnă luptă.

Adolescența e vârsta la care totul se schimbă. Am trecut și eu prin asta, ai trecut și tu, așa cum orice om de pe planeta asta a pășit în ringul în care exista adversarul înarmat cu săbii și sulițe numit adolescență. Unii au ieșit bine din ea, cu capul sus și un sac plin de planuri de viitor. Ei au urmat calea corectă, au atins țeluri și au dezvoltat idei. Alții au ieșit cam șifonați, neîncrezători și împiedicați, mai mult pe coate și pe palme decât pe întreaga talpă a piciorului. Unii ies învingători, iar alții învinși. Această finalitate este urmarea a tuturor conotațiilor, întrunite și încleștate una de alta a termenului educație. Educația pe care ne-au dat-o părinții de-a lungul copilăriei și adolescenței este fundamentul pe care se ridică personalitatea. Meseria de mamă este, poate, ce-a mai grea de pe pământ. De aceea, relația pe care părinții o dezvoltă cu copii lor, este extrem de importantă.

Pentru prietena mea însă, această etapă a vieții a fost o adevărată provocare, un prilej de maturizare și responsabilizare. Relația dintre cele două era foarte strânsă, chiar dacă se certau adesea. Contrazicerile și ,,micile înfruntări,, făceau parte din pachetul zilnic livrat pe aleea vieții celor două. Se certau, se împăcau, cădeau de comun acord iar apoi ,,micul pachet de hormoni,, tot se simțea neînțeles sau neascultat. Adela o calma, îi explica, iar ea, după multe încercări, înțelegea. O mamă bună nu numai că-i e alături fiicei ei, ci și o ascultă și o sfătuiește de ori de câte ori aceasta are nevoie. Adela nu era, spre surprinderea mea, o mamă bună, ci una extraordinară. Un suflet zvelt și cald care-și îndruma pe drumul cel drept copia fidelă.

Cât despre mine, nu știu și nu știu dacă o să știu prea curând care e vârsta cea mai potrivită să fii mamă de bebeluș, să ai grijă de un școlar, sau, și mai greu, să depășești alături de copilul tău perioada adolescenței. Va exista vreodată vreo carte, vreo bibliotecă, universitate sau profesor care să te pregătească îndeajuns de bine să devii mamă?

 


Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin  site-ul www.molcutz.ro .Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: „Sursa: www.molcutz.ro” si link catre www.molcutz.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

1 Comment

 1. Andra spune:

  Unele se nasc pregatite, altele pot doar simula pregatirea. Simulezi pana cazi. Si cazi rau.
  Ce e mai grav, este ca toti din jurul tau cred ca esti cea mai fericita mamica, iar tu simti ca daca le spui ca esti la pamant si ai nevoie de ajutor, vor fi nedumeriti si poate dezamagiti. Ei te-au admirat si laudat, ca esti puternica, invincibila, ca te-ai maturizat si disciplinat. Iar tu nu esti decat un fluturas temator, care simuleaza curajul si puterea.
  Si totusi, asta nu inseamna ca nu esti fericita…
  Fericirea mamicii vine la pachet cu ganduri, griji, temeri, neincredere, obsesii, remuscari, indoieli, sacrificiu si somn putin.
  Stai si te intrebi cand te vei mai bucura de dimineti tarzii, dormite pana la epuizare, petreceri fara ora de venit acasa sau vacante cu prietenele, in care tot ce-ti doresti este sa te rupi de toti si de toate si sa te afunzi in mare, soare si discutii picante.
  Dar visezi si speri, desi in realitate, iti dai seama ca te-ai schimbat si ca poate nici nu-ti mai doresti aceleasi lucruri.
  Stii ca daca vei pleca vreodata, vei fi cu gandul si cu inima langa puiul tau si te vei intreba: „Oare ce face?”, „Oare e bine?”, „Oare e fericit?

  Drama mamicilor Colectiv m-a facut sa inteleg ca o mama nu inceteaza niciodata sa fie ingrijorata, ingrozita chiar… Si cred ca abia cand devii mama, incepi cu adevarat sa te rogi lui Dumnezeu. Cand stii ca tu, fara puiul tau, esti un om fara viata si fara sens…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *